news-details
Društvo

Protesti zbog kamenoloma

Izvor: Boka News

Mještani Šišića – Pelinske rudine u Gornjem Grblju koji se protive raspisivanju koncesije Ministarstva ekonomije Crne Gore za eksploataciju tehničko-građevinskog kamena u ovom naselju imaju podršku Opštine Kotor, kazao je za Boka News predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

-Upoznat sam sa inicijativom Ministrastva ekonomije koje nam se obratilo kao lokalnoj samoupravi, kao i da građani tog dijela naše opštine se protive toj namjeri i žele stopirati proces otvaranja kamenoloma. Mi smo Ministarstvu ekonomije posali podnesak našeg viđenja problematike. Na tom dijelu Opštine Kotor bilo je i koncesiono polje koje je eksploatisalo naše Komunalno preduzeće i imali smo višegodišnje primjedbe građana. Tehnologija rada u samom kamenolomu Nalježići je bila takva da je ugrožavala životni ambijent ljudi i prirodnu okolinu. Smatram da imamo naše „kameno more“ koje se nalazi takođe na teritoriji naše Opštine, Krivošije i moramo ići ka tome da sva eksploatacija kamena kao rudnog bogatsva treba da ide u tom smjeru – kazao je  Aprcović.

 Podsjetimo, dodjeljivanje koncesije na ovom lokalitetu planirano je na period od 20 godina. Inače, građani Gornjeg Grblja inicijativu su proslijedili Vladi Crne Gore, nadležnim ministarstvima i kancelarijama UNESCO-a i EU.

*Fotografija: Boka News