news-details
Društvo

Od danas obavezne maske u zatvorenom javnom prostoru

 U skladu sa preporukama NKT danas je u Crnoj Gori počelo ublažavanje mjera sprečavanja širenja koronavirusa. Po posebnim uslovima danas počinju da rade prodavnice, zanatske radnje, servisi, frizerski i kozmetički saloni, fitnes centri, knjižare, stomatološke ordinacije, auto-škole, rent-a-car usluge, muzeji i galerije, kladionice, a od danas je obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima.

Zaposleni u javnom sektoru u obavezni su da na poslu nose maske. Članovi porodičnog domaćinstva mogu zajedno da budu na javnim površinama uz minimum 2m distance prema ostalim licima.

Mjere koje od danas važe:

-Poslodavac je obavezan da za zaposlene obezbijedi korišćenje zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju, i odgovoran je da obezbijedi dosljedno poštovanje mjera od strane potrošača, korisnika usluga i posjetilaca.

- Zanatlije, servisi: jedan korisnik na 10 m² i minimum 2m distance, dezinfekcija ruku na ulazu/izlazu, nošenje maski za zaposlene i korisnike usluga.

- Šalter sale (državni organi, banke): u isto vrijeme u sali može da boravi samo jedno lice na 10 m² uz poštovanje fizičke distance od najmanje 2 m između korisnika usluga. Da postave paravan od providnog neupijajućeg čvrstog materijala između zaposlenog i korisnika usluge. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta. Da zaposleni i korisnici usluga nose zaštitne maske.

-Frizeri i kozmetičari:  u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na 10 m² ili izuzetno dva lica uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje 2 m između korisnikâ usluga, a ako to nije moguće da obezbijede pregradu između radnih stolica  od neupijajućeg materijala u visini od najniže 2 m. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta. Zaposleni i korisnici usluga su u obavezi da nose zaštitnu masku, a u slučaju da se korisniku pruža usluga brijanja ili kozmetičkog tretmana na licu kada korisnik ne nosi masku, zaposleni je dužan da osim zaštitne maske nosi i vizir ili naočare, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Rekviziti moraju biti dezinfikovani nakon svake upotrebe.

-Taxi: maksimim dvije osobe na zadnjim sjedištima, dezinfekcija kvaka i slično između dvije vožnje. U vozilu najviše dva lica  na zadnjem sjedištu  i da ta lica i vozač nose zaštitne maske. Vozač ima obavezu da nakon završene vožnje dezinfikuje površine koje najčešće dodiruju putnici (kvake i unutrašnji djelovi vrata i sjedišta) sredstvima za dezinfekciju.

-Trgovine i zelene pijace: jedan potrošač na 10 m² i minimum dva metra distance u objektu i ispred, kontrola broja na ulazu/izlazu, nošenje maski, odvajanje na kasama pleksiglasom. Poslodavci i vlasnici su dužni da istaknu na ulazu u prodajni objekat na vidnom mjestu obavještenje o propisanim privremenim mjerama prevencije i suzbijanja novog koronavirusa sa uputstvima za njihovu primjenu, a obezbijede da svi zaposleni, uključujući i prodavce na zelenim pijacama i potrošači, nose zaštitne maske, u skladu sa uputstvima Instituta za javno zdravlje Crne Gore(IJZ). Ako potrošač isprobava garderobu preko glave, ona se mora ostaviti van izlagačkog prostora najmanje 72 sata.

-Biblioteke, muzeji : u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na 10 m², uz poštovanje fizičke distance od najmanje 2 m između korisnikâ usluga. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta. Da zaposleni i korisnici usluga nose zaštitne maske.

- Ribolovci ili vlasnici plovila mogu da putuju u mjesto ribolova/plovidbe. Moraju nositi ribolovnu/plovidbenu dozvolu.

-Auto škole: u prostorijama za teorijsku nastavu i polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita na 4 m² površine prostorije može da se nalazi samo jedno lice. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz ovih prostorija. Zaposleni i korisnici usluga obavezni su da nose zaštitne maske, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje 2 m. Auto škole u obavezi su da prije i nakon korišćenja vozila za praktičnu obuku kandidata i polaganje praktičnog dijela vozačkog ispita dezinfikuju unutrašnjost vozila sredstvima za dezinfekciju.

-Stomatološke ordinacije:  obavezno zakazivanje pacijenata, u isto vrijeme u čekaonici može da boravi samo jedan pacijent na 10 m², uz poštovanje fizičke distance od najmanje 2 m između pacijenata. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku pacijenata na ulasku/izlasku iz ordinacije Da svi zaposleni poštuju procedure rada i nose ličnu zaštitnu opremu.

- Fitness centri i teretane: u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na 10 m² ili izuzetno dva lica uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje 2 m između korisnikâ usluga. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta. Zaposleni su u obavezi da nose zaštitnu masku, osim prilikom aktivnog treninga / vježbanja. Korisnici usluga su u obavezi da prilikom promjene mjesta vježbanja i promjene sprave na kojoj vježbaju adekvatnim dezinfekcionim sredstvom dezinfikuju površinu i spravu gdje su vježbali, uključujući i druge mjere, u skladu sa uputstvom IJZ

-Rent-a-car:  u objektu u kojem se vrši iznajmljivanje vozila na 10 m² površine objekta može da se nalazi samo jedno lice. Zaposleni i korisnici usluga obavezno nose zaštitne maske unutar objekta za iznajmljivanje vozila. Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta. Da dezinfekuju unutrašnjost vozila za iznajmljivanje sredstvima za dezinfekciju prije ulaska korisnika usluga u vozilo, kao i nakon vraćanja vozila od strana korisnika.

-Autobusi: Vlasnici vozila za prevoz putnika u jedinicama lokalne samouprave u kojima nema lokalne transmisije novog koronavirusa obavezni su da obavljaju prevoz samo uz primjenu mjera prevencije-nošenje zaštitnih maski, bez mogućnosti stajanja u vozilu. Na snazi je obustava javnog prevoza putnika u međugradskom, prigradskom i gradskom autobuskom i kombi prevozu, osim za organizovani prevoz zaposlenih. Ova zabrana ne odnosi se na javni gradski i lokalni prigradski autobuski i kombi prevoz putnika u jedinicama lokalne samouprave u kojima nema lokalne transmisije novog koronavirusa. Autobuski saobraćaj je moguć unutar opština u kojima nema infekcije kofonavirusom.

-Vlasnici kuća ili poljopribrednih gazdinstava u drugim opštinama mogu da putuju uz popunjenu potvrdu preuzetu sa sajta IJZ-podaci popunjeni u potvrdi i stvarni boravak na navedenoj adresi biće predmet kontrole. Uz obavezno izbjegavanje kontakta sa drugim licima, osim članova porodičnog domaćinstva, kao i uz obezbjeđivanje fizičke distance od najmanje 2 m prilikom obavljanja poslova na poljoprivrednom gazdinstvu.

-Kladionice i kockarnice:  u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na 10 m². Da obezbijede sredstva za dezinfekciju ruku korisnika usluga na ulasku/izlasku iz objekta. Da zaposleni i igrači u ovim objektima su u obavezi da nose zaštitne maske i poštuju mjeru fizičke distance od najmanje 2 m. Igrači u objektu moraju koristiti svoje olovke, a poslije svakog korišćenja aparata za igre i igraćih pomagala adekvatnim dezinfekcionim sredstvom moraju da dezinfikuju aparat u skladu sa uputstvom IJZ.Rad kazina je i dalje zabranjen.