news-details
Društvo

21 korak izviđačke avanture doma

Serijom onlajn aktivnosti, članovi Saveza izviđača Crne Gore (SICG) obilježili su prvu polovinu projekta  „Zakorači u avanturu doma“ .Program koji traje ukupno 42 dana, realizuje se u sklopu projekta „Zelena avantura“ koji je podržao UNICEF.  Načelnik SICG Dušan Masoničić sumirao je za Feral.bar utiske iz prve tri projektne sedmice.

-U prvoj nedjelji, Nađa Lalović je napisala tekst na temu povećanog nasilja u porodici u vrijeme izolacije, a u emisiji „Izviđački fenjer“ ugostili smo poslanicu i predsjednicu Odbora za rodnu ravnopravnost u Skupštini Crne Gore Nadu Drobnjak sa kojom smo razgovarali  o rodnoj ravnopravnosti. Live termin naše emisije bio je rezervisan za progamera, matematičara i strip majstora Milutina Pavićevića koji je govorio o bezbjednosti djece na internetu, programiranju,  stripovima. Prvi izazov koji smo postavili članovima bio je  „Kuvar“-priča Masoničić.

U drugoj sedmici, načelnik Saveza za mlađe i starije izviđače i planinke Martin Spajić pisao je o svojim avanturama i osvajanju planinskih vrhova, u „Izviđačkom fenjeru“ je gostovao Predrag Vučković, jedan od najboljih extreme fotografa na svijetu, a u live „Izviđačkom fenjeru“ predstavljeno je kako se izviđači u regionu snalaze u borbi protiv pandemije koronavirusa. “Izazov” te sedmice bio je zvanje „Botaničar“.

-U trećoj nedelji smo se okrenuli kulturnom uzdizanju. Naš Balša Božović je pisao o opasnostima koje vrebaju na internetu i vezi interneta i rozog oleandera. Gost „Izviđačkog fenjera“ je bio Dejan Dedović Dedduh, iz našeg najpoznatijeg rep sastava Who See. Da li je svijet lijep kada sanjamo pitali smo psihologa Boška Ilića u live „Izviđačkom fenejru“. Naši takmičari su dobili zadatak da po uzoru na pjesnika Dragana Radulovića prave male reportaže sa sagovornicima po sopstvenom izboru, kao i da recituju njegove stihove kako bi stekli zvanje „Novinar“-naveo je Masoničić.

On je dodao da su sve tri sedmice bile rekapitulirane Zoom virtuelnim kampovanjem, koje je svake nedelje brojalo preko 100 učesnika.

-U naredne tri nedelje pred nama je još poučnih tema za pisanje, interesantnih sagovornika i uzbudljivih izazova. Naš virtuelni kamp se nastavlja i logorska vatra neće prestajati da gori.  Sve ovo možete ispratiti na našim Facebook i Instagram stranicama i na našem YouTube kanalu, dovoljno je da u pretragu ukucate Savez izviđača Crne Gore-zaključio je Masoničić.